Geplaatst op
Een jongen die zich afvroeg of slangen met hun tong flikkeren om te ruiken, leidde tot een verrassende nieuwe ontdekking over hoe menselijke zintuigen werken. Het blijkt dat je tong je helpt ruiken, volgens onderzoekers van het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia — een team dat de nieuwsgierige vader van de 12-jarige omvatte. Men dacht dat smaak en reuk onafhankelijke zintuigen waren die pas met elkaar in contact kwamen als de input van beide zintuigen de hersenen bereikte. Maar hoofdauteur Dr. Mehmet Hakan Ozdener zei dat de vraag van zijn zoon hem ertoe aanzette om dat geloof te heroverwegen.
De ontdekking
Ozdener’s nieuwe studie ontdekte dat geur-detecterende sensoren in de neus (functionele olfactorische receptoren) ook aanwezig zijn in de smaakcellen op onze tong. Dit suggereert dat interacties tussen de reuk- en smaakzintuigen wellicht beginnen op de tong en niet in de hersenen, aldus de onderzoekers. Ze zeiden dat hun bevindingen zouden kunnen leiden tot nieuwe manieren om de smaak van voedsel te wijzigen om gezonder eten te bevorderen. “Ons onderzoek kan helpen verklaren hoe geurmoleculen de smaakwaarneming moduleren,” zei Ozdener, een celbioloog, in een Monell nieuwsbericht. “Dit kan leiden tot de ontwikkeling van geur-gebaseerde smaak modifiers die kunnen helpen bij de bestrijding van de overmatige inname van zout, suiker en vet geassocieerd met dieet-gerelateerde ziekten zoals obesitas en diabetes.” De resultaten van een reeks laboratoriumexperimenten werden op 24 april gepubliceerd in het tijdschrift Chemical Senses.
Toelichting
De kenmerkende smaak van de meeste voedingsmiddelen en dranken is meer afkomstig van de geur dan van de smaak, aldus de onderzoekers. Smaak is geëvolueerd om de voedingswaarde en het potentiële gevaar te meten van wat mensen in hun mond stoppen. Geur geeft informatie over de smaak: is dat banaan, zoethout of kers? De hersenen combineren die informatie. “De aanwezigheid van reuk- en smaakreceptoren in dezelfde cel biedt ons interessante mogelijkheden om de interacties tussen geur- en smaakstimuli op de tong te bestuderen”, aldus Ozdener. Naast het verschaffen van nieuw inzicht in hoe geur en smaak op elkaar inwerken, kan dit onderzoek ook bijdragen tot een beter begrip van hoe het reukorgaan geuren detecteert. De moleculen die de meeste van de 400 soorten functionele olfactorische receptoren bij mensen activeren, zijn onbekend.
Zorg ervoor dat je er zeker van bent dat je mond in goede staat verkeert en bezoek regelmatig de tandarts voor een periodieke controle. Woon je in de buurt van Zoetermeer? Dan adviseren we je van harte deze tandarts in Zoetermeer.