Geplaatst op
Tandarts worden, dat willen we allemaal wel. Toch? Nou niet iedereen, maar gelukkig zijn er genoeg mensen die er wel van opfleuren om gebitten te checken. En daar zijn we hen heel dankbaar voor. Maar hoe word je nu eigenlijk een tandarts? Wil jij er een zijn? Lees dan snel verder hoe het kan. Tandarts Alkmaar is op termijn misschien een leuke plek om te werken en staat je ook graag voor tandheelkundige vragen te woord.
De weg naar het tandartsdiploma
Er leidt een overzichtelijke weg naar het tandartsdiploma, die zo recht is als een rij tanden die vers uit een buitenboordbeugel komt. Je gaat namelijk studeren aan een school die toegang geeft tot de universitaire studie van Tandheelkunde. Deze opleiding is alleen toegankelijk met een VWO-diploma met het profiel Natuur & Techniek met daarbij het vak biologie. Het profiel Natuur & Gezondheid is ook goed, maar daar moet Natuurkunde bijzitten. Andere diploma’s of een VWO-diploma van voor 2010, geven geen toegang meer tot de opleiding Tandheelkunde. Er is ook een loting, want er zijn jaarlijks 259 studieplaatsen. De duur van de studie is 6 jaar en als je hiermee klaar bent kun je je laten registeren als tandarts. Dit doe je in het BIG-register.
Waar kan je tandheelkunde studeren?
Er zijn drie universiteiten in Nederland waar je Tandheelkunde kunt studeren:
- In Groningen bij het Universitair Medisch Centrum Groningen
- In het Universitair Medisch Centrum St. Radboud te Nijmegen
- In Amsterdam: Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam
Karakter van een tandarts
Als tandarts moet je een analytische geest hebben, een intelligente kijk op de dentale situatie van een patiënt hebben, waarbij je problemen koppelt aan de beste oplossing. Al tijdens je studie moet je doordrongen zijn van het feit, dat dit een beroep is waar veel vanaf hangt en dat je zeer direct invloed hebt op de gezondheid van mensen. Vanzelfsprekend moet je geen afkeer hebben van medische zaken. Ook tijdens de opleiding krijg je te maken met medische aspecten waar je tegen moet kunnen. Enerzijds moet je een empathische vermogen aan de dag leggen, anderzijds moet je een zekere afstandelijkheid van geest hebben, de zaken helder blijven zien en de beste oplossingen aandragen voor een specifieke dentale situatie. Dat vraag heel wat kennis en kunde van een tandarts. Denk er goed over na en vraag je ouders, docenten en vrienden wat zij van je keuze vinden. Vraag hen naar hun kijk op je talenten en of ze het een goede keuze vinden.