Geplaatst op
Veel mensen denken dat logopedie een behandeling voor stotteren is. Dat is gedeeltelijk waar, de logopedie richt zich op alle facetten van communicatie: stemgebruik, spraak, taal, maar ook gehoor en slikken. Het gaat om de mondfuncties, dus eten komt daar ook bij kijken. In deze blog belichten we een aantal punten door waar de logopedie zich op richt. Logopedie groningen helpt je graag met advies.
Problemen met de stem
Je kunt maar moeilijk communiceren als je stem niet goed werkt. Veel mensen hebben hier last van. Je kunt dan denken aan het niet kunnen leggen van de juiste klankkleur, luidheid of toonhoogte. Woorden kunnen een andere betekenis krijgen wanneer de klank anders is. Wanneer er bijvoorbeeld problemen met de luchtwegen zijn, dan kan het zo zijn dat bovengenoemde punten een probleem worden. Moeilijk verstaanbaar zijn is dan vaak het resultaat.
Taalproblemen
Autisme, dyslexie, dementie en ontwikkelingsstoornissen kunnen er voor zorgen dat er problemen met de taal zijn. Dit bemoeilijkt communicatie in het alledaagse leven. Logopedie pakt de problemen aan, bijvoorbeeld gebrek aan kennis over uitspraak en biedt diverse spraakoefeningen.
Spraakproblemen
Woorden en letters hebben hun vaste klank. Wanneer deze verkeerd uitgesproken worden kan het zo zijn dat woorden verkeerd verstaan worden. Dat de intentie van de spreker niet overeenkomt met de interpretatie van de toehoorder. Spraakproblemen kunnen door verschillende redenen ontstaan: aangezichtsverlamming, duimzuigen op late leeftijd, slissen, nasale stoornis, vertraagde spraakontwikkeling en vloeiendheidstoornissen (stotteren).
De intake en behandeling
Bij de eerste afspraak wordt er een screening gemaakt. Dit is een kort onderzoek om te zien of je echt bij de logopedie moet zijn, of dat er wellicht andere hulp nodig is. Het kan zijn dat de logopedist je doorverwijst naar de huisarts voor specifieke klachten. Wanneer de behandeling geschikt bevonden is voor je, wordt er daarna een behandelplan gemaakt.
Hoelang duurt een behandeling?
Een behandeling heeft een gemiddelde tijdsduur van zo’n 30 minuten. Het kan zijn dat de problemen meer tijd vragen, dan komt het voor dat een behandeling 60 minuten duurt. In de praktijk zijn dit richtlijnen en geen verplichtingen.
Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?
Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig om naar de logopedist te mogen, dit staat in de wet BIG. Er is dus een direct toegang tot de logopedie.
Krijg ik logopedie vergoed?
Wanneer je een behandeling voor logopedie ontvangen hebt wordt deze door de basisverzekering vergoed. Je verzekering is dus verplicht om deze kosten te vergoeden. Het beste is om de dekking van de polis met je verzekeraar door te nemen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!