Geplaatst op
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel bij relatief kleine verwondingen als ernstige ongelukken is eerste hulp van groot belang. De enkele minuten voordat de ambulance arriveert kunnen van levensbelang zijn, waardoor je er goed aan doet om enige kennis op te doen van EHBO. Basiskennis van eerste hulp zal van pas komen wanneer je zelf gewond raakt, maar ook als anderen verongelukken. In dit blog geven we enkele basistips die je kunt toepassen in geval van nood.
Open wonden
Wanneer je met een wond te maken hebt, moet je altijd proberen deze boven het niveau van je hart te verheffen. Dit kalmeert de zwelling en helpt bij het afvoeren van vocht uit het gebied. Als de wond op je heupen of billen zit, kun je het best gaan liggen met een kussen onder je heupen zodat je de wond optilt. Als je de wond niet kunt optillen, probeer dezbhe dan op het niveau van het hart te houden.
Brandwonden
Eerstegraads brandwonden hebben alleen invloed op de bovenste laag van de huid. Hoewel ze misschien pijnlijk zijn, zijn ze niet ernstig. Om ze te behandelen, spoel je de wond af met lauw water. IJswater lijkt misschien meer voor de hand liggend, maar kan meer weefselschade veroorzaken. Breng na het schoonmaken van de brandwond een ijs of een koud kompres aan. Het gebruik van boter of vet is een oude gewoonte, maar dat kan meer schade aan de wond veroorzaken omdat het zorgt voor een vertraging van het warmteverlies.
Hartaanval
Als het gaat om hartaanvallen, helpt vroegtijdig ingrijpen de schade te beperken. Het kauwen van een aspirine kan helpen omdat het de bloedplaatjes die de bloedstolling veroorzaken remt. Bij het innemen van aspirine is het belangrijk om een kleine doses in te nemen en de pil te kauwen in plaats van door te slikken. Probeer zo snel mogelijk contact op te nemen met de hulpdiensten.
Botbreuken
De belangrijkste regel bij botbreuken is om dezelfde positie aan te houden en niet te proberen om zelf de breuk recht te trekken. Het is daarentegen zaak om het ledemaat gestabiliseerd en onbeweeglijk te laten rusten. Dit kan met behulp van een spalk. Hoewel een eventuele breuk in sommige gevallen een ontwrichting of verstuiking kan zijn, is het belangrijk om medische hulp in te schakelen. Zo voorkom je dat het letsel erger wordt.
Een Bhv-cursus
Door een Bhv-cursus te volgen vergroot je je eigen veiligheid en die van anderen. Tijdens deze cursus leer je binnen een zeer korte periode de basishandelingen die je nodig kunt hebben om letsel na een ongeval te behandelen. Net als het halen van een rijbewijs, bestaat deze cursus uit een theoretisch en een praktisch gedeelte.